Gegants de Manresa

L'HEREU

Imàtges del 30e Aniversari

 


   
Dissabte 12 de juny 2004
 
17.30 Passeig Pere III :

Cercavila de gegants històrics
 
18,30 Plaça Sant Domènec :


espectacle

" A PAS DE GEGANT "

Un recorregut per l'Història de Manresa
amb gegants

30è Aniversari del Gegant Hereu de Manresa

 

Fent una mica d’història

Fa pocs anys vàrem celebrar el 50 é. aniversari de la nostra Pubilla, que com sabem va ser creada pel Gremi de St. Lluc l’any 1951 per tal que els nostres gegants no es trobessin tant sols.

Van passant els anys, la parella de Gegants amb la Pubilla fan les delícies de xics i grans, a casa i allà on van, i és quan arribem a l’any 1974.

Han transcorregut 23 anys, i tornen aparèixer les pessigolles de fer alguna cosa per tal de fer augmentar la família gegantera. I és aleshores, en plenes festes de la Llum d’aquell any, quan un grup d’entusiastes ciutadans, membres de la Junta del Club de Futbol Gimnàstic de Manresa, administradors d’aquella festa de la Llum, prenen l’acord de presentar un nou gegant. I aquest nou gegant què serà? Doncs, ni més ni menys, que un Hereu. Un autèntic representant de la pagesia del Bages que passarà a formar part del conjunt geganter de la ciutat, com a marit de la Pubilla.

Es va encarregar al Taller del Ingenio de Barcelona, la seva construcció i, per la Festa de la Llum del 1974 ja va sortir al carrer, amb el patrocini d’una altra entitat autènticament manresana: el Banc Mercantil de Manresa. Van ser els padrins els Gegants de Barcelona, tal com havien fet amb la Pubilla, l’any 1951.

Aquests agosarats forjadors del gegant Hereu van ser els components de la Junta de Futbol Gimnàstic de Manresa, administradors de les festes de la Llum de l’any 1974:

Joan Anton Pusó
Francesc Rossell
Ramon Ricart
Josep Mª Fius
Josep Mª Garcia
Joan Planas


Cal destacar que per la presentació del nou gegant l’esbart de l’Agrupació Manresana de Folklore va interpretà el “Ball de l’Hereu”, original de Josep Mª Solà, acompanyats per la Cobla Bages.

Manresa abril 2004