Gegants de Manresa
Història

 

Per tenir consciència de la importància dins de la imatgeria popular catalana que té Manresa, només cal fer referència a unes dades molt significatives.

L'aparició del primer gegant es remunta a la processó de Corpus de l'any 1602. Al cap d'uns quants anys, concretament l'any 1738, és quan apareix la figura de la geganta que també s'estrena per la diada del Corpus fent parella amb el gegant.

La documentació trobada a l'Arxiu de la ciutat, fa referència a vàries situacions viscudes per aquesta parella. Potser la més significativa es la seva prohibició decretada a l'any 1780 pel rei Carles III, i la seva tornada a la festivitat de Corpus a l'any 1789. No sabem si els actuals gegants vells són les mateixes figures de les que estem parlant, ja que a l'any 1814 la mainada demana uns nous gegants?, cosa que ens fa pensar que possiblement els haguessin fet desaparèixer. El que si que està documentat fins el dia d'avui són les actuals figures que daten del 1840.

Com es pot veure els gegants de Manresa tenen un munt d'anys d'història, però no són les úniques figures antigues de la ciutat. Aquí es quan entrem a parlar dels Nans que, segons consta a l'arxiu de la ciutat, fan la seva primera aparició acompanyant els gegants vells l'any 1852.

La història de la nostra entitat es remunta ara fa gairebé vint anys. Durant aquest període s'han fet i organitzat actes de tota mena però sempre relacionats amb la nostra imatgeria.

De les sortides més destacades podem citar les visites a la ciutat de Sheffield, a Suïssa i a vàries ciutats del sud de França i ja dins la península a les festes de Vitòria, de Maó i a una inacabable llista de ciutats i pobles dels Països Catalans.

De les celebracions o actes més importants podem destacar ser ciutat Gegantera a l'any 1990, ser els administradors de les festes de la Misteriosa Llum l'any 1999 i dins aquestes festes muntar el primer espectacle teatral el carrer amb gegants sota el nom de la Gegantina Llum, i amb la col·laboració de la companya Gog i Magog, i l'any passat celebrar el cinquantè aniversari de la Pubilla de Manresa amb un complex muntatge rematat per la construcció i posterior encesa d'una gran falla. I no acabaríem mai el llistat de trobades, cercaviles, exposicions, visites d'escoles que durant aquests vint anys hem dut a terme.

Com es pot veure la nostra colla respira un bon ambient i el que és més important, és un grup de gent amb ganes de treballar per conservar la tradició gegantera i que tots plegats esperem que amb la celebració dels 150 anys dels nostres Nans puguem estar a l'alçada que es mereixen.

 
Manresa Abril del 2002


Colla de Geganters i Grallers de Manresa