Avinyó


 
A causa de la Covid-19 poden haver canviat
horaris i servei
s
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Avinyó al Google  
Ajuntament d'Avinyó 938387026
Avinyó - Consell Comarcal de Bages  
Club d'Escacs Avinyó  
Masies d'Avinyó - dopladebages.com  
Masies d'Avinyó - Abadal  
Bodegues Roqueta s.a  
Avinyó - xtec.es  
Alberg de cultura Cal Gras 938387818
   
   

 

 

FIRA DELS MATINERS
AVINYÓ REVIU UN EPISODI DE LES GUERRES CARLINES


El proper 12 de maig s’hi celebrarà la 2a edició de la Fira dels Matiners, que recrearà un combat en què 700 soldats van caure presoners de Cabrera i Tristany
El 16 de novembre de 1848 prop d’un miler soldats de la caserna de Manresa van sortir d’Artés en direcció a Avinyó.  El brigadier Joaquín Manzano havia tingut notícies que algunes partides carlines, a les ordes de Cabrera i Tristany, es movien per la zona. Hores després, allò que inicialment havia de ser una operació de càstig més o menys rutinària, es va convertir en un autèntic desastre. Coneixedora del terreny i ben informada, la guerrilla concentrà reforços i parà una emboscada a les tropes isabelines. Uns set-cents homes van caure presoners, entre ells el mateix Manzano. Un munt d’armes i munició anaren a parar a mans dels rebels. La notícia corregué com la pólvora i traspassà mars i fronteres: no només en parlà el Diario de Barcelona, sinó també el Times, des de Londres.  El desastre d’Avinyó provocà un escàndol a les Corts i precipità la caiguda del capità general de Catalunya. Els carlins celebraren la victòria. Rafael Tristany fou nomenat comte d’Avinyó. Aleshores comptava 34 anys i tenia encara per davant una llarga carrera militar que el convertiria en mariscal i general, fins a esdevenir una figura llegendària de diverses guerres, algunes d’elles a Itàlia. Per sempre més, però, faria servir el títol de comte  d’Avinyó, en record d’aquella efemèride de la Segona Guerra Carlina, coneguda també com a Guerra dels Matiners.
Després de més de cent cinquanta anys, el proper 12 de maig Avinyó es disposa a recordar aquell fet gràcies al qual el nom del municipi va aparèixer als llibres d’història. D’aquella època, els avinyonencs no tan sols en conserven el record, sinó també alguns testimonis materials (unes bales, una baioneta, una espasa...), que van ser recuperats directament del camp de batalla i que algunes famílies han guardat curosament fins avui. De tots ells, però, el més visible és l’anomenada Torre dels Soldats, una torre de telegrafia òptica construïda per l’exèrcit durant la Segona Guerra Carlina, per transmetre informació militar des de llocs elevats, per mitjà de senyals visuals.
Per reviure la Guerra dels Matiners, l’Ajuntament va decidir l’any passat transformar l’antiga fira en una fira temàtica i de recreació històrica: la Fira dels Matiners. És, per cert, la primera a Catalunya que ofereix una recreació històrica inspirada en les carlinades, que van sacsejar el país durant gairebé tot el segle XIX.

Escenes de recreació històrica
L’eix central de la narració històrica serà el mateix que l’any passat, incoporant però noves escenes que fan més rica l’ambientació de l’època. L’objectiu és, per una banda explicar els fets bèl·lics ocorreguts els dies 15 i 16 de novemdre de 1848 en motiu del combat d’Avinyó, i per l’altre explicar com es vivia a Avinyó i per extensió a Catalunya en aquells anys de crisi econòmica i l’ambient de revolta que a nivell social s’hi respirava. Per això entre les escenes dels soldats isabelins i dels soldats carlins s’intercalen escenes de la vida qüotidiana a la taverna del poble, a la taverna de la ciutat, amb les rentadores al riu, a l’escola, a la barberia, al “colmado”...
La narració intenta oferir una visió didàctica i alhora divertida d’allò que va succeir al poble fa més de segle i mig, tot combinant el rigor històric i unes gotes d’imaginació. Els responsables de l’escenografia i la indumentària s’han documentat a fons per ser fidels –en la mesura del possible- a la realitat històrica: han recuperat els uniformes de les partides carlines i de les tropes isabelines, els respectius estendards, com també la vestimenta tradicional de la pagesia de mitjan segle XIX. Han intentat fugir de tòpics folklòrics i han recuperat, per exemple, les tradicionals barretines llargues, que llavors eren d’ús normal. Els responsables del guió han incorporat als diàlegs fragments de poesies populars, refranys i cançons del moment, que reflecteixen no tan sols el llenguatge de l’època i la vida quotidiana, sinó també les mentalitats col·lectives, i que ajuden a entendre per què una part de la pagesia va fer costat al carlisme. El guió tampoc no passarà per alt un dels aspectes més insòlits d’aquesta guerra: l’aliança de circumstàncies entre carlins i republicans federals, contra el govern de Madrid.
Les representacions tindran dos moments culminants. Al matí es farà una demostració teatralitzada de com funcionava la torre de telegrafia òptica. Es mostrarà, per aquest motiu, el sistema de braços articulats que hi havia al capdamunt d’aquestes construccions que servien per transmetre missatges xifrats amb relativa rapidesa. Amb l’assessorament d’especialistes -i basant-se en documentació tècnica de l’època- els avinyonencs han reconstruït un prototip d’aquestes estructures, avui totalment desaparegudes. Serà, doncs, tota una primícia. Més endavant, a la tarda, es farà la recreació simbòlica del combat, que marcarà el punt final de la jornada, amb la rendició de les tropes isabelines. Al llarg del dia, els assistents no tan sols s’hauran pogut familiaritzar amb alguns dels protagonistes de la Guerra dels Matiners que hauran ressuscitat per a l’ocasió (el brigadier Manzano, capitostos carlins com Tristany i Cabrera...), sinó que també podran veure alguns objectes originals del combat, que s’han conservat i que seran exposats expressament.

 Participació popular
Un gran nombre d’avinyonencs, més que l’any passat, s’han bolcat a participar en la preparació de la Fira dels Matiners: particulars, entitats com el grup de teatre, el grup de cantaires, l’Escola de primària, l’Aula de Música, comerços, empreses, la Unió de Botiguers i Serveis, etc. La Fira dels Matiners ha estat un revulsiu a Avinyó i ha esdevingut un veritable projecte col·lectiu de poble. Un projecte que ens permet, als avinyonencs, redescobrir els nostres trets identitaris i demostrar que som capaços d’organitzar un esdevinent de grans dimensions per donar-nos a conèixer arreu. Cal dir que el gran nombre de col·laboradors i una estructura organitzativa basada en diferents comissions (guió/teatre, vestuari, ambientació, comunicació/publicitat, música, comissió comercial, comissió de coordinació...) han permès afrontar el repte amb garanties d’èxit.

El conte dels Matiners
Els alumnes i mestres de l’Escola Barnola han elaborat un conte en forma de còmic per explicar la història dels Matiners a Avinyó. La combinació dels dibuixos, fets pels nens, i el text elaborat pels mestres permeten una aproximació didàctica i senzilla als fets que s’expliquen durant la Fira. El conte estarà exposat al costat del Punt d’informació als baixos de l’Ajuntament.

El comerç i la promoció de productes gastronòmics locals
El vessant comercial de la Fira és molt important per la organització. Per això, s’han reestructurat els horaris de representació per deixar moments sense actuacions i permetre que els visitant puguin passejar tranquilament per les parades dels firaires. L’objectiu és compatibilitzar comerç i història.
Tant en la història del passat com en la present, a Avinyó hi ha hagut sempre dos productes gastronòmics locals molt rellevants: el porc i el vi. Es per això que aquest producció gastronòmica està agafant el protagonisme comercial de la Fira dels Matiners. El mateix dia de la Fira es podrà fer un tast de productes derivats del porc i diferents tipus de vi, i dos dies abans es farà un sopar maridatge entre porc Ral d’Avinyó i vi Abadal

Sopar Maridatge dels Matiners
La jornada gastronòmica tindrà lloc el divendres 10 de maig a dos quarts de nou del vespre al celler Abadal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó.
Dues de les empreses avinyonenques amb més projecció, l’Escorxador d’Avinyó, del grup Roma, que comercialitza el característic porc Ral i celler Abadal, que produeix els reconeguts vins de la DO Pla de Bages han decidit unir esforços i compartir els seus productes en aquesta jornada gastronòmica especial. Amb aquest Sopar es busca donar a la Fira dels Matiners una dimensió gastronòmica de qualitat.
En un entorn únic, amb elements d’ambientació de l’època dels Matiners, el sopar gastronòmic estarà composat per un joc de plats i textures especialment creats per a l'ocasió per Paamboli i que sorprendran al paladar més exigent.
MENÚ
El nostre pa amb tomàquet
Cotnes de porc
Botifarretes variades
Vi  ABADAL ROSAT  2012
1er plat
Carpaccio de peu de porc amb llagostins i vinagreta de pinyons
Vi ABADAL PICAPOLL 2012
2on plat
Filet de porc ral cruixent amb ceps i patata trufada
VI  ABADAL  5 MERLOT  2009
Postre
Pa amb oli i xocolata
I pel cafè...
Coca de llardons i carquinyolis
CONVIDAT D'HONOR
Jaume Biarnés, cap de cuina i responsable del departament de patrimoni i sostenibilitat de la Fundació Alícia.
CUINERS
Jordi Llobet i Sergi Costa, cuiners de Pamboli.

Cursa nocturna dels Matiners
Un acte previ a la Fira és la Cursa Nocturna dels Matiners, celebrada el passat dissabte 4 de maig. La cursa tenia 10 km de recorregut i 350 metres de desnivell positiu. Malgrat la pluja de la tarda hi van participar 105 corredors que amb el frontal al cap van anar per pistes i camins de bosc al voltant del poble i van passar per llocs emblemàtics de la guerra dels Matiners que van estar degudament ambientats en l’època del combat d’Avinyó.

Visita guiada al lloc del combat d’Avinyó
El dissabte 18 de maig, a les 17h, es farà una excursió guiada a la zona on, el 16 de novembre de 1848, va tenir lloc el combat d’Avinyó. Una sortida que permetrà conèixer sobre el terreny com les forces carlines concentrades a Avinyó i dirigides per Rafael Tristany es van imposar el regiment isabelí del brigadier Manzano que venia de Manresa per neutralitzar-los.

Per a més informació sobre la Fira dels Matiners, podeu posar-vos en contacte amb Albert Badia (664 496 785) i entrar al web www.matiners.cat.


Fira Matiners


 

Mapa d'Avinyó  
El temps a Avinyó :  
   


   
Adreces d'interés al Bages i a Catalunya:  
Bages Turisme  
El Bages  
Municat.net - Sitema d'informació i administració Local - Gencat  
Diputació de Barcelona  
Consell Comarcal del Bages  
Recursos Didàctis de Bages  
Centre d'Estudis del Bages  
Restaurants a la Catalunya Central  
   
   
   
     
 
 


 
Guia de Manresa - Passsatge Vilaseca Garriga C, 08241, Manresa (Bages , Catalunya ) - Telèfon: + 34 608795843 - E_ mail : guia@guiamanresa.cat
GuiaManresa.cat
   
Directe a :
Copyright © 2000 - 2022 - (tots els drets reservats) - Condicions'dùs - Avís legal
www.guiamanresa.cat / / www.guiamanresa.com / www.guiamanresa.net