El 13 de març 2010. La “Marató Messier” a l’Observatori Astronòmic de Castelltallat.
El caçador de cometes Charles Messier, (16 de juny de 1730 - 12 d’abril de 1817) va ser un astrònom francès conegut per ser el creador del catàleg de 110 objectes de l’espai profund (nebuloses, galàxies, i cúmols d’estels), també anomenats “els objectes Messier”. Aquest catàleg es va publicar per primera vegada el 1774. Els objectes Messier es numeren del M1 al M110, i encara enguany els profesionals, i els aficionats els coneixen amb aquest nom.
Degut a les carències dels aparells d’observació de l’època, ens podem imaginar un Charles Messier que debia confondre sovint els objectes de cel profund amb possibles cometes per descobrir, tal es així que va decidir catalogar-los per poder distingir-los dels errants, lo que li facilitaria la tasca de buscar cometes. Explica la llegenda que Messier, va inaugurar el seu catàleg amb M1 (la nebulosa del Cranc) la nit del 28 d’agost de 1758, quant buscava en el cel el cometa 1P/Halley durant la seva primera visita predita per l’astrònom anglès, Edmund Halley. Curiosament ara, Messier es més famós pel seu catàleg de “no cometes” que pels cometes que va descobrir. El cràter Messier de la Lluna i l’asteroide 7359 Messier varen ser batejats amb el seu nom en homenatge.
Durant el mes de març de cada any es dona la particularitat astronòmica de que el Sol, ocupa una posició en el cel des d’on la seva llum no ens oculta cap dels 110 objectes Messier. El 28 de març d’aquest any és Lluna nova, per tant, la nit idònia per a intentar la Marató Messier, en la que es tracta de localitzar, durant tota la nit el màxim número d’objectes Messier que es puguin, des de la posta de Sol i fins la sortida a la matinada.
L’Observatori Astronòmic de Castelltallat junt amb l’Agrupació Astronòmica de Manresa enguany ús proposen que asistiu a la Marató que cel•lebrem, a l’Observatori el dissabte 13 de març cap a la hora de la posta de Sol, l’entrada inclou un folletó amb un llistat dels objectes Messier per que els aneu contabilitzant a mesura de que els aneu descobrint, hi haurà servei d’entrepans i begudes i l’entrada serà de només 5 euros, per a més informació podeu trucar al telèfon 667 529 051 o escriure a l’adreça info@observatoricastelltallat.com.
|