MONUMENTS IGNASIANS


 
A causa de la Covid-19 poden haver canviat
horaris i servei
s
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  La Ciutat vella | La Ciutat Moderna | ManresaLa Seu | Imatges   | Turisme

 

Monuments Ignasians

   Sant Ignasi de Loiola - el pelegrí guipuscoà Iñigo López de Recalde y Loiola - visqué a Manresa durant deu mesos llargs. Hi arribà, procedent de Montserrat, el 25 de març de 1522 i s'en anà, arribada l'hora d'embarcar-se cap a Terra Santa,  a mitjan febrer de 1523.

                El record de la seva estada i de les coses que li esdevingueren ací, és monumentalitzat  per diversos temples i altres llocs de devoció. el principal dels santuaris ignasians és el de la Santa Cova: Una balma de flanc meridional de Puig de Sant Bartomeu o de les Codines, oberta sobre el Cardener i de cara a Montserrat, en la qual és fama que sant Ignasi s'hi recollia per fer oració i escriure el llibre del "Exercicis Espirituals".

>                La cova està coberta per dins i per fora amb una fastuosa decoració, obra dels escultors manresans Joan i Francesc Grau i Josep Sunyer ( segles XVIII - XVIII ). l'església construïda al  costat es un exemplar típic de l'anomenada " arquitectura jesuística " i monument rellevat del barro català. la façana principal, obra de Josep Morató, data del 1760. L'interior conté interessants escultures de Joan Flotats i pintures de Sebastià Gallés. la galeria o vestíbul que uneix l'església amb la cova pròpiament dita és un exemple notable de decoració post - modernista, dissenyada  per Martí Coronas i realitzada per Josep Llimona  i Carles Flotats. entre altres. tocant a la cova un monumental edifici d'inspiració neoclàssica, construït als darrers del segle passat segons projecte de Ferran Martorell, és residència dels pares Jesuïtes , casa d'Exercicis i centre d'espiritualitat, compta amb una important biblioteca especialitzada.

>                Un altre monument Ignasià principal es el Rapte, reconstrucció de l'antic hospital i de l'església gòtica de santa Llúcia (segle XIV), destruïts el 1936. fou el primer allotjament de Sant Ignasi en arribar de Montserrat i manté el record d'un èxtasi sobrenatural que aquí experimenta, el desembre de 1523.

>                Commemorem altres episodis del període manresà de la biografia de Sant Ignasi: la Capella de Sant Ignasi Malalt, erigida d'amunt el solar de la casa nobiliària dels Amigant, al peu de l'escalinata del Carme, molt a prop de la Plaça Major el Pou de la Gallina, a mig carrer de Sobrerroca, al lloc d'un miracle atribuït tradicionalment al Sant ; al mateix carrer - via principal de la ciutat , el segle XVI -, l'entrada a la casa nº 32, que també li donà acolliment ; les ermites de la Verge de la Guia, en les proximitats del Pont vell, i de la Salut de Viladordis, extramurs de la ciutat,  serven memòria de freqüents visites de Sant Ignasi de Loiola; com i també, l'avui extingit monestir cistercenc de Sant Pau, aigües avall de Cardener, i les creus del terme situades prop les cases del Tort, de la Culla i de cal Gravat, al llarg del camí ral de Manresa a Barcelona pel Pont de  Vilomara.

Text : (guia de Manresa publicada per L'Ajuntament de Manresa )

La "Coveta" de Sant Ignasi de Loiola
Per a més informació, es pot consultar el llibre de Bonaventura Bassegoda, "La Cova de Sant Ignasi", editat per la Fundació Caixa de Manresa el 1994.
Cova de Sant Ignasi de Loiola (web Jesuites de Manresa)
"Cova" Saint Ignatius of Loyola (web Jesuites of Manresa)
The Life of Saint. Ignatius Loyola (Anglès - Loyola University Chicago)
Horais de visites a la Cova de Sant Ignasi (04/06) - Telèfon +34 938751579
Jesuites ( web Jesuites )
Casal LLuís Espinal - Espai jove de la CEE Cova de S. Ignasi Telèfon 938720422
La Fundació Cova Sant Ignasi de Manresa ha presentat el programa d’actes que es realitzaran durant el mes de març 2012 i que commemoren el 490 aniversari de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa
El Camí de SnaSant Ignasi, nou pelegrintage del secle XXI - des de la casa natal d’Ignasi a Loiola (una torre-palau d’Azpeitia, al País Basc) fins el que es coneix com a la “Cova de Sant Ignasi” a la ciutat de Manresa (prop del Monestir de Montserrat, a Catalunya).
L''any 2022 es celebrarà el cinquè Centenari de l'estada de Sant Ignasi a Manresa

El basconavarrès Fermín Lopetegui Loinaz es el primer pelegri en recorrer en 18 dies el camí de Sant Ignasi desde Loiola a Manresa l'any 2012.


EL Pou de la Gallina - Memòria del Miracle
que obrà Sant Ignasi de Loyola
Capella del Pou de la Gallina
al Carrer Sobrerroca de Manresa
Vitralls a la cova de Manresa
 
     
 
 


 
Guia de Manresa - Passsatge Vilaseca Garriga , 08241, Manresa (Bages , Catalunya ) -- E_ mail : guia@guiamanresa.cat
GuiaManresa.cat
   
Directe a :
Copyright © 2000 - 2024 - (tots els drets reservats) - Condicions'dùs - Avís legal
www.guiamanresa.cat / / www.guiamanresa.com / www.guiamanresa.net